Historia

Historia

Gyllsjö Träindustri – alltid i framkant sedan 1946

Gyllsjö Träindustri är ett stabilt och framgångsrikt företag sedan 1946. En röd linje i vår historia är förmågan att tänka långsiktigt, ta ansvar och hela tiden vara innovativa och ständigt förbättra oss. Fotografiet är taget 1957 och våra grundare finns med på bilden.

Vi är stolta över vår bakgrund men också över våra prestationer idag. Samtidigt som vi är ödmjuka, är vi medvetna om att vi alltid kan lära oss mer. Att det alltid finns utrymme för förbättringar.

Långsiktighet handlar om att fatta kloka beslut som gynnar oss, våra kunder och omgivning i närtid såväl som på lång sikt.

2025

Håll utkik och följ vår fortsatta utveckling!
Vi är redan i gång med planeringen av 2025.

2024

Vi är först av alla emballagetillverkare i norra Europa med att tillverka våra egna spånklossar. I dag tillverkas klossarna nere i Europa i stora processanläggningar. Vi har nu lyckats med egen produktion av klossar, där vi tar emot uttjänta pallar och maler ner dessa till spån och gör klossar som används i våra träpallar.

2018

Vi är bland de första i Sverige med att börja använda fjärrmätning för inmätning och kontroll av rundvirke. Varje timmerbil som anländer, kör genom en mätram bestående av sju olika kameror som fotograferar lasset. Bilderna från mätningarna skickas sedan till det oberoende mätföretaget Biometria vars auktoriserade mätare bedömer volym och kvalitet på virket.  

2008

Såg 3 byggdes, en modern bandsågslinje för klenare virke. Väldigt flexibel. 
Sågen används än i dag.

2002

Vi nyutvecklade en helautomatiserad maskinlinje i samarbete med pallmaskinstillverkaren Coralli. En av de första helautomatiserade pallmaskinerna i världen som blev prototyp för Coralli. Denna linje används fortfarande i dag till en mängd olika produkter. 

2000

Vi var första leverantör av träpallar med KD-märkning.

1992

Såg två byggdes, en modern bandsågslinje. Väldigt flexibel. 
Sågen används än i dag.

1986

Gyllsjö Träindustri köper en spikfabrik och bildade dotterbolaget Industrispik Linan AB. I dag finns det bara tre spiktillverkare i Sverige, där Industrispik Linan AB är en. Vi tillverkar upp till 500 miljoner spik om året där majoriteten går till Gyllsjö Träindustris palltillverkning.

1972

Gyllsjö Träindustri bygger sin första palltillverkningsmaskin som producerade EUR-pallen. Den gjorde 2 000 pall på fyra personer under dagtid, vilket var rekord. Maskinen kallas för spiklinje 1. I dag har vi spiklinje 3 till spiklinje 11. Maskinen användes till 2003 och ersattes av Coralli-linje.

1969

Gyllsjö Träindustri har alltid sågat fram brädor till sitt egna emballage. 1969 investerades i en första högproducerande automatiserad såglinje, sågverket såg 1. På den tiden en av de modernaste. Det var en kombination av bandsåg och cirkelsåg. Den stängdes 2009.

1961

SJ-pallen var enkel i sin design och hade en robust konstruktion som gjorde den idealisk för användning inom industri, lager och andra arbetsmiljöer. Den svenska pallen blev Europapall. År 1961 standardiserades den och är i dag en av världens mest använda lastpall. Bakom konstruktionen stod SJ, BT och familjen Svensson från Klippan.

1959

Den första spikmaskinen handlades in från Bremen i Tyskland. Maskiner hade funnits ett tag för att göra trälådor, men denna spikmaskin var en av de första i världen till att göra träpallar.  Vi var även tidiga med att börja använda bandsågar som ger tunna snitt med hög effektivitet.

1949

Helsingborgs Fryshus köpte en av de första gaffeltruckarna i Sverige. Gyllsjö Träindustri fick då frågan om de även kunde ta fram lastpallar. Det visade sig vara lönsamt och snart hade Gyllsjö Träindustri ställt om hela sin produktion. I slutet av 1940-talet blev Gyllsjö Träindustri kontaktade av SJ och BT som behövde en standardpall som kunde transportera gods på tåg. Den så kallade SJ-pallen blev standarden.

1946

Allt började år 1946 i den lilla byn Gyllsjö strax utanför Klippan i södra Sverige. Där grundades Gyllsjö Träindustri av bröderna Ivar och Tore Svensson, senare anslöt även Maj Svensson. De började med att tillverka frukt- och grönsakslådor i trä bland annat åt Helsingborgs Fryshus (dagens Frigoscandia).